Panaszmentességi igazolás - ÉFE Pártoló tag

Mi okozza a legtöbb problémát a rosszul tervezett és kivitelezett vízteres kandallók használói számára?

Általánosságban mondhatjuk, hogy a legnagyobb probléma az, ha a megrendelő nem kap megfelelő segítséget és tanácsokat a tervezés során, és ebből adódóan nincs tisztában az előnyökkel és hátrányokkal, illetve nem tudja, hogy milyen komplikációk adódhatnak a használat során.
A vízteres kandalló nagyon szép és hasznos darabja lehet a háznak, és ha egyébként is befűtjük a látvány miatt, vagy csak azért mert van elegendő olcsó tűzifánk, akkor valóban sokat spórolhat a gázszámlából. Minden problémára van megoldás és hosszú évek tapasztalata alapján ma már nem jövünk zavarba, ha a megfelelő megoldást kell ajánlanunk, de az alábbi pontokat említésre méltónak találjuk.
A vízteres kandalló építése során figyelembe kell venni a következő szempontokat is:
1. Bizonyos víztér hőmérséklet elérésekor, egy termosztátnak, vagy bármilyen hőérzékelési elven működő kapcsolónak aktiválnia kell egy direkt erre a célra beépített keringető szivattyút, amely el kell hogy induljon, keringetve a kandalló víztér vizét a hőcserélő, illetve a ház fűtési rendszere felé. Ezzel egy időben ki kell kapcsolnia a gázkazánt egy a kazán vezérlésébe érkező jel segítségével. Ha ez későn, vagy egyáltalán nem történik meg, az a rendszer túlmelegedéséhez, extrém esetben felrobbanásához, de minimálisan is a fűtési rendszer vizének a tágulási tartályon keresztül, biztonsági szelepeken történő kinyomásához vezethet.
2. Hiába a jó vezérlés és jó termosztát, elektromos áramra tehát akkor is szüksége van a vízteres kandallós fűtésnek, ha információ hiányában valaki azt hiszi, hogy ezzel függetlenné válik az áramszolgáltatástól. Javasolt pl. egy szünetmentes áramforrás telepítése, ami egy jól felfűtött kandalló mellett kialakuló hirtelen áramszünet esetén átveszi a keringetőszivattyú tápellátását. Annyi ideig kell bírnia a szünetmentes táp akkumulátorának, ameddig a kandalló tüze biztonságosan leég és a víztér hőterhelése biztonságos szintre csökken vissza, elkerülendő a túlnyomás által okozott kárt, vagy balesetet.
3. Következő probléma a fenti fordítottja. Mikor lehűl a tűztér, pl. hajnalban, mikor a család már alszik, nem árt, ha időben visszakapcsol a gázkazán és nem fagyunk meg reggel a fürdőszobában. Ehhez szintén egy jó vezérlés szükséges, egy érzékeny termosztát, amely bizonyos tűztér-, vagy vízhőmérséklet elérésekor kikapcsolja a kandalló keringető szivattyút és aktiválja a gázkazánt  
4. Minden vízteres kandalló megoldáshoz szervesen hozzátartozik a biztonsági hőtágulási tartályok, nyomásszelepek és hasonló egységek tervezése és beépítése.
Sok-sok egyéb kérdés vár még megválaszolásra, de ezek a legfontosabb buktatók.
Kérjük, keressen minket bizalommal, további kérdéseit megválaszoljuk, kandallóját megtervezzük és megépítjük.


Bookmark and Share
Kapcsolódó referenciák:
ref
Környezete fuga nélkül rakott Kemax-kő.
ref
Vízteres kandalló a ház fűtésére
ref
Nem vízteres kandalló, családi ház
ref
Igényes vízteres kandalló, a ház fűtésére

Kattintson ide a kalkulátorhoz

Ön kérdez, mi válaszolunk. Észrevételeit is szívesen közzétesszük. Szakmai kérdéseket megbeszélünk, ötleteket megosztunk és kritikát is szívesen veszünk.

Kattintson ide az ajánlatkéréshez

Ha megtisztel ajánlat kérésével, munkatársunk a lehető legrövidebb idő alatt felveszi Önnel a kapcsolatot. Kérjük ne felejtse el email címét és telefonszámát megadni.

Kattintson ide a kalkulátorhoz

A galériában saját munkák és általános, nem saját referencia képek is szerepelnek, a különböző típusú megoldások hatékonyabb szemléltetése érdekében. Célunk, hogy ötleteket adjunk és gondolatot ébresszünk