Panaszmentességi igazolás - ÉFE Pártoló tag

Tudja-e Ön, hogy mik a jó szabadtéri kemence építésének titkai?

A legfontosabb, hogy előre tisztában legyen vele, hogy mire szeretné elsősorban használni a kemencéjét. Egy jól és hagyományos módszerekkel megépített tradicionális kültéri búbos kemence ugyan mindenre jó, de ha például az Ön igénye egy modern vonalvezetésű kemence, amiben főleg pizzát sütne, akkor más tanácsot kapna tőlünk, mint az az ügyfél, aki akár 5-8 órán át szeretné újratüzelés nélkül használni a hagyományos kemencéjét, például malacsütésre, kenyérsütésre, vagy nagyobb vendégsereg folyamatos ellátására.
Fontos, hogy szilárd, lehetőleg vasalt beton alap épüljön a kemence alá, mert nem kis tömegű egy jó hasas és később nagyon sok bosszúság, repedés, süllyedés, törés keletkezhet a rossz alap miatt. Jó alapra elkészül a tűztér kör alakú, vagy ovális alapozása, ami szinte bármilyen építőanyagból készülhet, itt azonban meg is kell húznunk a határt a természetes, hagyományos és modern anyagok között. Ettől a ponttól felfelé már nincs helye cementnek, betonnak, samottnak, vasszerkezeteknek és egyéb modern csodáknak.
A tűztér alatti részben, legalább 30-40 cm vastagságban helyet hagyunk a sűrű, apró fehér üvegtörmeléknek, amit jó kvarchomokkal vegyítünk. Erre kerül rá a tűztér lapja, ami ideális esetben ugyanaz az agyagkötéssel helyben egységessé égetett régi agyagtégla, mint amiből a belső fal is épül. Később persze ezt vékonyabbra és simára összecsiszoljuk, hogy "simán" csússzon a kenyérke alja a ki és berakáskor, illetve a malacka nehéz tepsijét is könnyebben mozgathassuk.
Véleményünk szerint kültérre csak dupla falú kemencét szabad építeni. Ez nemcsak a hőtartás és a hőgörbe miatt fontos, hanem azért is, hogy a jól felfűtött hasast ne repeszthesse meg a hirtelen jött zápor. A mi kemencénk tetején, 5 óra fűtés után sem olvad meg a hó.
A belső falat szép ívű boltívben hajtjuk a tűztér fölé, ami ne legyen magasabb, mint az ajtónyílás felső széle plusz 15-20 cm. Mikor elkészült, és haladunk a körte ívű szép külső fallal, fokozatosan kvarchomokkal töltjük ki a belső és külső fal közötti, felfelé egyre növekvő hézagot. Így egy jó búbos tűztere fölött, akár egy méternél is magasabb kvarc hőzáró, hőtároló és visszasugárzó réteg keletkezik. Ezért nem olvad meg a hó a tetején, ezért nem reped meg hideg esőben izzó tűztérrel és ezért mérhetünk a használat utáni nap reggelén még mindig 120-130 fokot a tűztér hőmérőjén. 
Nem elhanyagolható szempont, hogy nem használunk cementhabarcsot az építés során. Csak speciális agyaggal kötjük az égetett agyag tégláinkat, majd mikor elkészült az öntartó boltíves tűztér, mint cserépedényt, egyben, de fokozatosan és nagy körültekintéssel kiégetjük azt. Így a Kemax kemence olyanná válik, mintha egy nagy, fűthető agyagedényt adtunk volna át a gazdának. A repedések ellen jutazsákot használunk nagyapó padlásáról, amit szintén agyaggal kikenve egybeégetünk a falazattal. Egységes falunk így nem reped, jól bírja a hőterhelést és hálásan sütögeti az oldalast, vagy kenyeret, évtizedeken át.
A kültéri kemencék legkülső felületi rétegének kialakítása során azért mi is teret adunk a 21. századi anyagoknak, így tesszük védetté és tartóssá a búbos kemencét.
Ha kérdése van, írjon, mi örömmel segítünk, válaszolunk.
   


Bookmark and Share
Kapcsolódó referenciák:
ref
Takaréktűzhellyel és grillezővel
kombinált duplafalú kemence.
ref
Igényes kültéri búbos, tálalópulttal
ref
Arányos beltéri
boglyakemence
Balatonvilágoson.
ref
Szépívű elülső kéményes kemence a budai kertben.
ref
Szabadtéri főzőhely dupla falú kemencével
ref
Igényes duplafalú, elülső kéményes kemence
ref
Valóban az otthon melege
ref
Kemencével kombinált szép kerti konyha
ref
Teljes kerti főzési élményt
nyújtó, komplett kerti konyha.
ref
Elülső kéményes, kültéri
kemence, tűzhellyel.

Kattintson ide a kalkulátorhoz

Ön kérdez, mi válaszolunk. Észrevételeit is szívesen közzétesszük. Szakmai kérdéseket megbeszélünk, ötleteket megosztunk és kritikát is szívesen veszünk.

Kattintson ide az ajánlatkéréshez

Ha megtisztel ajánlat kérésével, munkatársunk a lehető legrövidebb idő alatt felveszi Önnel a kapcsolatot. Kérjük ne felejtse el email címét és telefonszámát megadni.

Kattintson ide a kalkulátorhoz

A galériában saját munkák és általános, nem saját referencia képek is szerepelnek, a különböző típusú megoldások hatékonyabb szemléltetése érdekében. Célunk, hogy ötleteket adjunk és gondolatot ébresszünk